”Jag vill ha ett bra liv med mycket känslor”

Robin är 10 år gammal. Ulrika och Joakim är hans familjehem. Fast för Robin är de mamma och pappa. Vi träffade honom och pratade om vad som gör att man trivs med livet.

Vad spännande att få komma hem till dig och intervjua dig! Vill du börja med att berätta lite om dig själv?
– Jag är tio år och bor med mina föräldrar och min lillebror. Jag går i trean i en bra skola. Det blir inga olyckor eller kaos där. Det är fred. Mitt favoritämne på första plats är geografi. Jag älskar kartor och flaggor och kan nästan alla länder och huvudstäder. På fritiden håller jag på med löpning och skidåkning.

Hur länge har du bott med din familj?
– Sedan jag var nästan tre år.

Vad är viktigt för att man ska trivas i sin familj?
– Att familjen är tillsammans allihop då och då. Inte dygnet runt men man behöver träffa varandra och fråga om saker, till exempel om hur dagen varit. Vi brukar sitta och prata vid middagen. Och sen efter maten kanske det blir familjemys. Pappa somnar ofta i soffan. Då brukar jag ligga bredvid honom och andas i takt.

Bråkar ni ofta?
– Ibland blir jag jättearg och går in på mitt rum och smäller igen dörren så hårt jag kan. Då brukar jag stanna kvar där en stund och lyssna på min melodifestivalskiva. Sen efter en stund kommer jag ut igen. Då kanske vi tittar lite på varandra först. Sen brukar vi prata om vad som hände. Det är viktigt att man får bli arg.

Är det bra med regler?
– Ja, men när någon kommer in som ny i en familj tror jag det är bra om föräldrarna är lite mjuka i början. Fast de måste ändå visa vem som bestämmer. För mycket frihet är inte bra. Då kanske ett barn till exempel slänger sin telefon bara för att få en ny.

Vad har ni för regler hemma?
– Inte så många. Jag har blivit mycket bättre på att gå och lägga mig på kvällarna så mamma och pappa slipper tjata om det. Sen har jag en regel om att den som svär får böta en krona.

Vad tänker du om att ha två mammor och två pappor?
– Ibland kan det vara lite jobbigt när barn i skolan frågar om det. Vi har pratat en del hemma om vad jag ska säga. Vissa som frågar verkar inte så intresserade egentligen. Då kanske jag skämtar lite om det. Men ibland känner jag inte för att skämta om det. Vissa barn blir intresserade när jag berättar och tycker det är lite häftigt att jag har en annan mamma och pappa.

Har du själv undrat varför du fick flytta till en ny familj?
– Ja. Det har vi pratat om hemma ibland och så har jag frågat en kvinna som heter Maria och är min handläggare. Vi har tagit en fika några gånger och då har hon svarat på mina frågor. Hon har berättat mer och mer ju äldre jag har blivit och nu känner jag att jag förstått ganska bra vad som hände och hur det var när jag var liten.

Hur vill du att ditt liv ska bli i framtiden?
– Jag vill ha ett bra liv med mycket känslor och många saker som händer. Och så vill jag visa respekt för vissa saker och inte bara klampa in och tro att jag har rätt hela tiden.

Intervju av Dan Håfström

Vill du göra skillnad?

Anmäl intresse här

Läs mer:

Om familjehem
Om kontaktfamiljer
Om Jourhem