”En fantastisk känsla när barnen trivs”

Anna och hennes man Johan arbetar som jourhem. I sitt hus ute på landet tar de hand om barn och ungdomar som tillfälligt behöver någonstans att bo. Arbetet är krävande men samtidigt väldigt givande. Och faktiskt har livet blivit mindre stressigt än tidigare då de hade ”vanliga” jobb inne i stan.

Berätta vad det innebär att arbeta som jourhem!
Johan: – Vår uppgift är att ta hand om barn och ungdomar som av någon anledning inte kan bo hemma under en period. Alla som kommer hit har haft det jobbigt på olika sätt. Vi erbjuder dem en lugn och trygg plats där de kan vila ut och få nya krafter. Som jourhem har vi hand om barnen under en begränsad tid. Antingen tills de kan flytta hem igen eller tills de får ett annat permanent boende, till exempel ett familjehem.

Hur kommer det sig att ni började arbeta som jourhem?
Anna: – Vi hade en god vän som jobbade som jourhem och tyckte att vi skulle passa. Jag var ganska trött på mitt gamla jobb och sugen på att prova något annorlunda. Dessutom hade jag erfarenhet av att jobba med barn och ungdomar från min tid som ledare inom ridsport. Men vi tänkte på saken ganska länge innan vi verkligen tog steget och kontaktade Jourhemspoolen.

Vad fick ni göra för att bli godkända som jourhem?
Anna: – Jourhemspoolen var väldigt noggranna. Vi träffades flera gånger, de kom hit och tittade på vårt hem och gjorde djupintervjuer på flera timmar med var och en av oss. Jag fick till exempel svara på frågor om hur min egen barndom hade varit.

Johan: – När vi sedan fick Jourhemspoolens analys hemskickad stod det att vi var ett sammansvetsat par som hade ordning och reda på ekonomi och boende. Sammantaget ansågs vi mycket väl lämpade. Det kändes så klart bra.

Hur var det att få ert första placerade barn?
Anna: – Jag var väldigt spänd och nervös innan och undrade verkligen hur det skulle bli. Jag minns så väl när hon kom, det var en sexårig flicka. Det första vi gjorde var att ta en fika. Allt var lite trevande i början men hon visade sig snart vara väldigt bestämd över hur hon ville ha saker och ting. Och vi hade det jättebra tillsammans. 

I början var det Anna som hade jourhemmet …
Johan: – Ja, jag fortsatte på mitt vanliga jobb som egenföretagare i markisbranschen men blev naturligtvis väldigt delaktig i jourhemmet. Efter att ha jobbat ”dubbelt” i två år så bestämde jag mig för att sälja företaget och jobba heltid som jourhem.

Hur många barn har ni hand om samtidigt?
Johan: – När Anna var själv hade vi två platser. Sedan jag började har vi fått två platser till, alltså har vi fyra barn när vi är fullbelagda. Dessutom har vi egna barn. Nu är det bara vår yngsta dotter som bor hemma, men när vi började så bodde vår äldsta dotter också hemma.

Är det inte svårt att hinna med så många?
Anna: – Det hade jag nog också trott när vi började med jourhemmet. Men faktum är att man kommer långt med ordning och reda och struktur för att få tillräckligt med tid för varje barn. I dag upplever jag inte att det är svårt att hinna med fyra barn. Dessutom har de ju oerhörd glädje av varandra. Det gäller bara att hitta en konstellation barn som fungerar tillsammans. Och där hjälper Jourhemspoolen till och resonerar med oss innan vi säger ja till ett barn.

Johan: – Däremot har våra egna barn ibland tyckt att det varit kämpigt att behöva dela oss med så många andra barn. För att balansera upp det försöker vi hitta dagar då någon av oss åker iväg och gör något bara med dem. Dessutom ingår det i vårt jobbkontrakt att vi har fem veckors tid varje år utan jourhemsbarn.

Vilka rutiner har ni hemma för att vardagen ska funka?
Johan: – En viktig sak är att vi äter middag tillsammans varje dag och att barnen hjälper till med dukning och ibland matlagning och sitter kvar vid bordet tills alla är klara. Det här är en ganska stor grej eftersom de flesta barn som kommer hit är väldigt ovana vid gemensamma måltider. För många av dem har middag snarare varit en macka ensam framför teven än att sitta och prata om hur dagen varit vid middagsbordet.

Anna: – När det gäller hygien har vi som regel att alla ska duscha minst varannan dag.

Vilket slags stöd vill ni vara för barnen?
Anna: – Det viktigaste är att vara en trygg person som de kan lita på och som ger struktur åt deras liv. Om barnen vill prata om svåra saker lyssnar jag och tar till mig vad de säger, men initiativet får komma från barnet. Jag pressar dem aldrig att berätta saker. Det är viktigt att komma ihåg att vi inte är psykologer. Ansvaret för att på ett professionellt sätt hjälpa barnen att bearbeta traumatiska erfarenheter ligger på socialtjänsten och BUP.

Vilket stöd får ni själva?
Johan: – I uppdraget som jourhem ingår det att en gång i månaden träffa en handledare. Det är jätteskönt att ha ett forum där vi kan prata om precis allt som gäller barnen och jourhemmet och få tips och idéer om hur vi kan hitta vägar för att hantera de utmaningar och problem som uppstår.

Anna: – Sen kan alltid vi ringa till vår jourhemskonsulent. Det är också väldigt viktigt för även om vi känner oss ganska erfarna så uppstår det ofta saker i vardagen som vi behöver resonera om och kanske få hjälp att fatta beslut om.

Vad är svårast med att vara jourhem?
Anna: – Det svåraste är nog att anknyta lagom starkt till barnen. Vi vill ju ge dem så mycket trygghet och kärlek som möjligt men vet samtidigt att de är här på begränsad tid. Om vi blir för tajta så riskerar avskedet att bli väldigt jobbigt. Med tiden blir man bättre på att hitta rätt nivå för relationen till varje enskilt barn.

När känns det som bäst att vara jourhem?
Johan: – Några gånger har vi gjort skidresor upp till fjällen med barnen. De flesta har aldrig stått på ett par skidor innan. Att se deras lycka när de för första gången tar sig ner för backen … Det är en häftig syn!

Anna: – I början när barnen kommer hit är de flesta lite tysta och avvaktande och håller sig på sina rum. Men efter ett tag så märker man att något släpper. De börjar prata, umgås och delta i aktiviteter. Det är fantastiskt att få vara med om att barnen blommar upp som människor. Då känns det att vi gör skillnad för dem i en väldigt viktig period av deras liv. För min egen del trivs jag också mycket bättre med att vara hemma och arbeta med barn i stället för att stressa iväg till ett jobb som mest handlar om pengar.

Intervju av Dan Håfström

Vill du göra skillnad?

Anmäl intresse här

Läs mer:

Om familjehem
Om kontaktfamiljer
Om Jourhem