Lästips

 

Här presenterar vi några intressanta lästips!

När kalla nätter plågar mig med minnen av hur det var – Jessica Andersson – 2011 (Bonnier Pocket)

Lena Katarina Swanberg har skrivit Jessica Anderssons berättelse fram till idag. Jessica berättar om sin och syskonens uppväxt med en missbrukande mamma och om erfarenheterna av att ha bott i flera olika fosterhem. Hon berättar om sin svåra väg mot balans i livet och också om sin artistkarriär.

Vi är våra relationer – Tor Wennerberg – 2011

En presentation av det viktigaste i dagens anknytningsforskning, med tonvikt på den desorganiserade anknytningen som är den allvarligaste formen av otrygg anknytning. Ny forskning visar hur trauman kan överföras mellan generationerna, inte bara genom direkt traumatisering utan också på grund av subtila störningar i samspelet mellan förälder och barn, s k dolda trauman.

Ett annat hemma – Anna Fredriksson, Anna Kakuli (Gothia) – 2011

Om samhällets ansvar för placerade barn. Barnavården ur ett historsikt perspektiv och en bild av hur den ser ut idag

Kärlek och stålull – Lisbeth Pipping (Gothia) – 2010

Skildring av en uppväxt med en utvecklingsstörd mamma och en missbrukande pappa och om förmåganm och möjligheten att ändå kunna skapa sig ett bra liv

Familjehemsboken – Lisbeth Pipping (Gothia)-2011

Intervjuer med familjehem och med placerade barn som berättar om sina erfarenheter, både positiva och negativa

Kriget är slut – Morgan Alling

Kriget är slut är en gripande skildring av ett maskrosbarn som har lyckats vända motgångarna till en styrka.  Morgan Alling gör ett porträtt av en pojke som överlever tack vare sin humor och sin längtan efter revansch.

Kirre av Gunilla O. Wahlström.

Vi får möta Kirre och de olika professionella människorna inom socialtjänst, förskola och skola som involveras i hans liv. Det är en bok om de trasiga barnen och deras livsvillkor. En bok om stora svårigheter men också möjligheter.

Svinalängorna – Susanna Alakoski

Vinnare av Augustpriset 2006. Om en flicka som växer upp i ett invandrartätt område på 60-talet – en bok om barns utsatthet och överlevnadsförmåga

När barnet lagt sig – Michael Nyqvist

I Michael Nyqvists Sommarprogram i juli 2007 berättade han om sin bortadoption, om sökandet efter sina biologiska föräldrar och efter sin egen identitet. I den här boken fördjupar han berättelsen.

Anknytning – Kay Karlsson

Samspelet är det yttre tecknet på hur anknytningen mellan föräldrar och deras barn fungerar. Men hur ser ett gott samspel ut? Hur kan man se om det brister? Och hur påverkas barnets utveckling av samspelets kvalitet? I den här boken ger Kay Karlsson med hjälp av konkreta exempel svar på dessa frågor.

Kärlekens roll – Sue Gerhardt

En  populärvetenskaplig skildring av vad de senaste rönen inom neuromedicin, psykologi, psykoanalys och biokemi betyder för vår förståelse av hur spädbarn formas och utvecklas.
Sue Gerhardt förklarar varför kärlek, ömhet, inlevelseförmåga och sensibilitet från föräldrar eller andra nära vårdgivare är av så avgörande betydelse för spädbarnets känslomässiga utveckling.

Silverfisken – Sofia Rapp-Johansson

Een lyrisk monolog om att överleva i en miljö, det egna hemmet, där det som borde vara ens trygghet är ens värsta fiende. Med ett halsbrytande och lika delar rått som komiskt språk fångar Rapp Johansson det lilla barnets skakande upplevelser av en obegriplig och vidrig värld.

Tills skulderbladen blivit vingar – Sofia Rapp-Johansson

En fri fortsättning på Silverfisken. Om en period då Soc-farbröderna styr Fija och syskonens vardag, det borde innebära en möjlighet till ett drägligare liv för Fija, men verkligheten är en annan. Men främst handlar romanen om kärleken till en mamma. Trots att mamman alltid sviker kan Fija inte sluta hoppas på att hon en dag ska komma och rädda dem. För hur ska man kunna sluta älska sin mamma?

Hem hem familjehem-Cecilia Moore

Om en 11-årig flicka med en missbrukande mamma.

Rädda barnen www.rb.se

Julie-Gunilla O Wahlström

Om att växa upp med en psykiskt sjuk förälder. Runa förlag AB

Kärlelsbarnet-Hillevi Wahl

om författarens uppväxt med och frigörelse från en missbrukande mamma. Wahl-Prisma

Böckerna kan köpas via: www.Bokus.com

Föräldraskapets (o)möjligheter-Eva Körner

En bok om anknytningsteori.

Kan beställas på www.psykologiaveny.se

Explosiva barn – Ross W Greene

Boken visar på ett nytt att förstå och handha barn som har svårt att klara motgångar/förändringar. Praktiskt hur man löser problem tillsammans, ignorerar eller bestämmer som vuxen.

När tålamodsburken rinner över

Boken lär ut hur man genom ritprata eller sociala berättelser kan klara ut vad som hänt eller lära in nytt beteende. Lundkvist (2003 Specialpedagogiska institutet)

I dina ögon – Thomas Nybom – 2015 Vulkan förlag

En varm och ömsint berättelse om en dotter som inte är som andra